MAJÓWECZKA… czas na ciasteczka
Przed nami ulubiony przez Polaków długi weekend – majówka. Kilka wolnych od pracy dni, które poza kalendarzowymi, państwowymi i narodowymi świętami niosą ze sobą także czas wyjątkowy – czas wiosennego relaksu. W tym właśnie okresie nasi rodacy z ogromnym zamiłowaniem odpalają grille, przyrządzają wszelkiego rodzaju mięsiwa i z wielką pasją oddają się spotkaniom towarzyskim. Grillowym ceremoniałom towarzyszą, oczywiście poza kiełbasami, karkówkami i innymi mięsiwami, różnorodne dodatki, mające uszlachetnić, dopełnić smakowo i wprowadzić różnorodność. Pojawiają się różnego rodzaju pieczywa, przekąski (koreczki, tapasy, sosy) czy sałatki. Zawsze jednak muszą pojawić się także słodkości. Tradycyjnie możemy tu zdecydować się na serwowanie lodów, przygotowanie ciast lub deserów owocowych. Klasyka jednak okazuje się zazwyczaj najbardziej trafionym pomysłem i tutaj prym wiodą ciastka. Dzieje się tak ze względu na różnorodność form, kształtów, smaków a nawet kolorów, które oferują nam producenci ciastek. Do wyboru mamy na przykład wafelki w różnych odmianach (np. wafle tęczowe i wafle bajeczne produkcji Margo); ciastka francuskie charakteryzujące się wyjątkową delikatnością i kruchością; biszkopty, pierniki czy po prostu ciastka kruche. Różnorodność ciastek urozmaica wielość występujących smaków – od klasycznej czekolady, przed karmel, śmietankę, korzenne przyprawy po szeroką gamę owoców – np. truskawka, malina, pomarańcza, agrest). Nasz biesiadny stół także dzięki ciasteczkom na pewno nie będzie nudny. Struktury, posypki, polewy i różnorodne dekoracje sprawiają, że nie tylko dziecięce oczy w taki okolicznościach zaczynają się uśmiechać.
W takich okolicznościach nie możemy postąpić inaczej, jak tylko życzyć wszystkim „majówkowiczom” świetnej i smacznej zabawy. I przypominamy, że każdy, prawdziwy grill musi zakończyć się odpowiednim deserem.
Smacznego!